Megint itt az allergia

Minden évben eljön az allergia szezon így tavasszal, és minden évben jönnek hozzám olyan emberek, akiket egy évvel ezelőtt is ismertem már, de akkor még nem voltak allergiásak. Főként fiatalok. Egy frissen érettségizett fiatal lánnyal beszélgettem az allergiás tüneteiről, aki kíváncsi volt rá, hogy hogyan tett szert ezekre. Nagyon tanulságos kis beszélgetés volt, ezt próbálom felidézni, hátha mások is elgondolkoznak a leírtakon, és változnak, változtatnak az életükön. Már többször leírtam, hogy az allergia valamelyik méregtelenítő szerv elégtelen működése következtében alakul ki. A nem megfelelő működést kiválthatja egy fertőzés, vagy lehetnek lelki okai. A lelki okok azért vezetnek betegséghez, mert ilyenkor egy vagy több meridiánon beszűkül az energia áramlása, a szerv nem jut megfelelő mennyiségben az energiához, és ezért csökken a teljesítménye. Mindig így van, ha azt mondjuk, hogy a betegségnek lelki okai vannak. Ha a lélek jól érzi magát, akkor szabadon áramlik az energia a vezetékekben. Amikor valami problémába ütközik, akkor az energia áramlása is gátolt. Ha meg akarjuk fejteni a lelki okokat, vagyis, hogy mi bántja a lelkünket, akkor elég, ha tudjuk, hogy melyik meridián vagy meridiánok vannak blokkolva. Ennél a lánynál a tesztem szerint a máj elégtelen működése váltotta ki az allergiás reakciókat, azonban a tünetek között nehezített légzés is szerepelt, ezért a máj és epe meridiánok mellett a tüdő és vastagbél meridiánok is szóba jöhettek. Mindegyik meridiánhoz tartozik egy megerősítő mondat. Ha ezt a mondatot kimondatjuk valakivel, akkor ingával, vagy bármilyen teszttel mérni tudjuk, hogy mennyire igaz ez az Ő életében, vagyis milyen az energia áramlás az adott meridiánon. A máj meridiánhoz tartozó mondatok: Örömömet lelem a választásomban. Örülök az élet változatosságainak. Ezek a mondatok csak pici eltérést jeleztek, tovább teszteltem. Epehólyag meridián megerősítő mondatai: Van választásom. Azt választom az életben, ami nekem jó. A második mondat teljes blokkot jelzett, vagyis megtaláltuk azt a témát, amit gondolatban vagy érzelmi síkon rendeznünk kell.

Mit is jelent ez a mondat? Azt, hogy az ember hajlamos arra, hogy ne azt válassza, ami neki jó, hanem azt, ami másoknak jó (önfeláldozó), vagy pláne, amit mások elvárnak tőle (megfelelési kényszer). A lány fiatal korára való tekintettel azt az esetet is felvetettem, hogy esetleg még nem tudja eldönteni, hogy neki mi a jó, ezért másokra bízza a döntést, viszont a mások által felkínált lehetőségek egyike sem tetszik neki. Választani azonban muszáj, valamerre lépni kell, esetleg sürget az idő, vele együtt nő a feszültség, jönnek a megalkuvások, kompromisszumok, keserű szájíz. A lány kezdte érteni miről beszélek, és elmondta a jelenlegi élethelyzetét. Szeretne a nyáron dolgozni, és keresni egy kis pénzt, hogy ősszel, amikor megkezdi a tanulmányait Budapesten, akkor ne a szülőket terhelje a hirtelen megnövekedett anyagi igényekkel. A szülei találtak is neki egy lehetőséget a Balaton partján egy vendéglátó egységben, ami nincs messze a nagymama házától, így a szállás is megoldott. A lány nem is attól fél, hogy nehéz lenne a munka, hanem inkább az zavarja, hogy a beosztása miatt nagyon kevés időt tölthetne a barátjával, és a kedvenc hobbyjára sem maradna ideje. Mit tegyen? – tette fel nekem a kérdést. Menjen el a próbamunkára, és ha esetleg mégsem tetszik, vagy nem bírja, akkor hagyja ott? Viszont akkor másoktól elveszi a lehetőséget, és szezon közepén nem biztos, hogy talál másik munkát…. Láttam, hogy nagyon kínlódik a helyes út megtalálásában. A kérdését én sem tudtam megválaszolni, mert szerintem sokkal előbb kialakult már a probléma. Meséltem a lánynak arról, hogy szerintem hogyan jutottak el a szüleivel eddig a helyzetig.

A szülők szeretnének mindent megadni a gyermeküknek, nekik ez a legfontosabb, és akkor érzik magukat jó szülőnek, ha mindenben támogatják a gyereket. Amikor kicsi, azért hozzák meg helyette a döntést, mert még nem tudja eldönteni, hogy neki mi a jó. Amikor már nagyobb, akkor meg azért döntenek helyette, mert nincs még elég tapasztalata, a szülők mégiscsak könnyebben választanak, hamarabb megoldják. A gyerek egyszerűen hozzászokik, úgy nő fel, hogy nem kell neki dönteni, mert a szülők átvállalják ezt a feladatot. Természetesen ezzel csak segíteni szeretnének, maximálisan jó szándék van mögötte. Csakhogy a gyerek nem tanul meg dönteni a saját életében, s így mindig a szülei tanácsaira fog szorulni, vagy másokéra, közben pedig a szülőkben is nő a feszültség, mert ahogy a gyerek nő, úgy egyre nagyobb dolgokban kell neki segíteni, egyre nagyobb felelősséget kíván az Ő támogatása. Ismerjük, kis gyerek, kis gond, nagy gyerek…..

Mondtam a lánynak, hogy gondolkodjunk közösen arról, hogy mi lenne a jó neki. Először is határozzuk meg azokat a szempontokat, amik számára fontosak, amiből nem tud engedni, mert ha ezek nem teljesülnek, akkor nem érezné jól magát. A prioritás egyes szintjén az szerepelt, hogy: pénzt akarok keresni, szeretnék minél több időt a barátommal együtt tölteni. Megbeszéltük, hogy az lenne a legideálisabb, ha olyan munkalehetőséget találna, amit a barátjával együtt tudnának végezni, és akkor egyszerre lenne a pihenő idejük is, és munka közben is látnák egymást. A szülei által felkínált lehetőség ennek nem felel meg, de talán a szülők nem is tudtak róla, hogy a gyereküknek mi az elsődleges szempont, hiszen ők azzal foglalkoztak, hogy nekik mi a fontos: a gyereket biztonságban tudni és ezért jól aludni éjszakánként.

A lány eredeti kérdésére még mindig nem tudtam a választ, de erre már nem is volt szükség. Azt tanácsoltam, hogy beszéljen a szüleivel, mondja el neki, hogy mi a célja, mit szeretne elérni, mik azok a dolgok, amik számára fontosak. Beszéljék meg közösen, hogy ki mit fog tenni, minek néz utána, honnan tud információt szerezni, aztán az összegyűjtött lehetőségek közül maga válasszon, ne a szülei. Valahol el kell kezdődnie a saját életének, valamikor el kell tudni dönteni, hogy mi a jó neki. Ez az idő pont most következett el, hiszen az asztmatikus tünetek azt mutatják, hogy neki már túl sok a szülői gondoskodás, ez a túlzott szeretet neki már terhes, szinte megfojtja. Azért érez így, mert saját magát már képesnek tartja az önálló döntések meghozatalára, mégis kiszorul ezekből a helyzetekből. Azt érzi, hogy a szülei még kicsinek tartják, nem elég érettnek, majd mi eldöntjük helyetted, mert úgyis jobban tudjuk. Félre állítják, kirekesztik, nem jut szóhoz, nem kap levegőt. Javasoltam, hogy mutassa meg a szüleinek, hogy képes éretten gondolkodni, és vonja be őket a döntéseibe, ugyanakkor szabja meg a határokat: ez az én projektem, én vagyok a főnök, de egyedül még nem tudom megoldani, kérlek segítsetek.

A lány szemmel láthatóan felszabadultan ment el. Útravalót is kapott, az epehólyag meridián blokkja feloldásához a Regalent kapta. A tünetek csökkentéséhez bármelyik piros színű termék jó (tüdő érintettsége): Grepofit Drops, Cistus komplex, Flavocel, Vitaflorin. Ha felkeltettem az érdeklődést, hogy melyik meridiánokat melyik mondatokkal lehet tesztelni, akkor itt a teljes lista. Sok gondolkodni való van, mire minden meridián felszabadul, de megéri!

Gyomor meridián: Tudok nemet mondani. Elégedett vagyok.

Lép-hasnyálmirigy meridián: Tudok lazítani. Tudom az életet élvezni.

Vastagbél meridián: Megszabadulok a múlttól. Nyitott vagyok az új kihívásokra.

Tüdő meridián: Nyitott vagyok. Képes vagyok az új dolgok befogadására. Érdeklődöm a világ dolgai iránt. Kíváncsi vagyok az új dolgokra.

Hólyag meridián: Uralom az életemet. Van célom, kezemben a kontroll.

Vese meridián: Szeretem az életemet a kockázatokkal és a kihívásokkal együtt.

Epehólyag meridián: Van választásom. Azt választom az életben, ami nekem jó.

Máj meridián: Örömömet lelem a választásomban. Örülök az élet változatosságainak.

Vékonybél meridián: Azt csinálom, amire szükségem van.

Hármas melegítő meridián: Egyensúlyban vagyok önmagammal. Egyensúlyban vagyok az életemmel.

Szív meridián: Tudom, hogy ki vagyok. Szeretem azt, amit csinálok. Tudom, hogy mit csinálok.

Keringés-szexus meridián: Megbocsátok magamnak. Megbocsátok másoknak. Én vezetem az életemet. Megbocsátok mindazoknak, akik ellenem tettek.

Az ember nem is gondolná, hogy miből, hogyan lesz a betegség, és hogy minden betegségnél azt kellene megfejteni, hogy mit csináltam rosszul, miben kellene változnom.

Ajánlaja cikkünket ismerőseinek