Keratosis pilaris

Keratosis pilarisnak hívják azt a bőrelváltozást, amikor apró, piros pöttyök, vagy kicsi fehér dudorok jelennek meg a felkar külső részén, a combon vagy a fenéken. Csirke bőrnek, vagy libabőrnek is mondják. Ezek a kis búbok tartósan ott is maradnak, és amikor végighúzod rajta a kezed, akkor olyan, mintha dörzspapírt simogatnál. Néha csak száraz és érdes bőr búbokkal, néha meg begyullad. Akkor láttam ilyet életemben először, amikor a gyermekem karján megjelent.

Állítólag attól van, hogy a bőr felszínén megrekednek az elhalt hámsejtek, amelyek a keratin túltermelődése miatt nagyobb mennyiségben vannak jelen a bőrfelszínen, és így eltömítik a pórusokat, nem tud ürülni a faggyú. Persze vittük bőrgyógyászhoz, aki elmondta, hogy lehetne ecsetelni, meg kenegetni, de nem fog elmúlni, csak szebb lesz. Nem kínoztuk a gyereket. Közben a gyerek felnőtt, a probléma maradt, de már zavarja, mert amúgy gyönyörű a bőre.

Amikor a Sea Berry homoktövis olajat elkezdtük próbálgatni, és az egyik tapasztalat az volt, hogy erős hámlást okozott, akkor rögtön beugrott, hogy a keratosis pilaris kezelésének fontos eleme, hogy hámlasztják a bőrt. Igaz mindenféle savas eljárást alkalmaznak, utána pedig gyulladáscsökkentő krémet. Megkérdeztem a bőrgyógyász kolléganőt, mi az eljárás ebben az esetben. Azt mondta ma sincs jobb, mint a hámlasztás és gyulladáscsökkentés. Persze továbbra is tüneti kezelés, a probléma oka máig sem tisztázott. Ami változott, az az, hogy a kozmetikai ipar felkészült a kezelésre, hámlasztókat, krémeket, kozmetikai kendőket árulnak nem kevés pénzért. Tehetik mindezt azért, mert nagy a felvevő piac. A statisztika szerint tinédzserek 50-80%-át érinti a probléma, de felnőtteknél is majdnem eléri az 50%-ot az előfordulás gyakorisága.

Szóval adtam a lányomnak egy üveg homoktövis olajat, és mondtam neki, hogy reggel és este is kenje a kezét. Két hét használat után a bőre puha lett, és alig volt már rajta búb. Néha nem sikerül bekenni, mert elfelejti magával vinni, vagy már öltözködés után jut eszébe, de azt mondja, hogy ha kimarad pár nap, akkor sem romlik a bőre állapota, nem esik vissza. Ez úton üzenem a lakosság 50%-ának, hogy a drága krémek, lézerterápiák és hatástalan dermabráziós kezelések helyett próbálják ki inkább a homoktövis olaját.

Amikor tanácsot kérnek tőlem, mindig elmondom, hogy a bőrbetegségek oka nem a bőrben van, hanem a testben. Ami a bőrön látszik, az csak a tünet. Természetesen a keratózis esetében is csak tüneti kezelést adunk a homoktövis olaj használatával, az okokat itt is belül kell keresni. Orvosilag genetikai okokra gyanakszanak, de én ezt nem tudom visszaigazolni. Sokkal inkább a mirigyrendszer hibás működése miatt fellépő fehérje szintézis zavaraira tudom visszavezetni. Ez hormonrendszeri és emésztési panaszokat is okoz. Oki kezelésre a Regalen kúra szerű alkalmazását javaslom, alacsony cseppszámban használjuk, legalább 2 üveggel fogyjon el. Keratosisom ugyan nincs, de nőtt egy szemölcs a lábujjamon. A gyökere már böködte az ízületet, minden lépésnél beleszúrt. Papucsban persze nem, csak zárt cipőben lehetett érezni. Korábban már kérte valaki a tanácsomat szemölcs ügyben, neki is a homoktövis olajat teszteltem, az volt a visszajelzés a kezelést követően, hogy szépen gyógyul. Hogyan nézne ki, ha nem fogadnám meg a saját tanácsomat? Bort iszik és vizet prédikál? Nosza, gyorsan lekentem a homoktövis olajjal. Rögtön a bekenés után éreztem, ahogyan dolgozik az olaj, bizsereg, és nyugszik a bőröm. Először csak tompult a járás közben keletkező szúró érzés, ami aztán 3 nap alatt teljesen meg is szűnt, és a szemölcs elkezdett összehúzódni. Továbbra is kentem reggel és este. Később már csak egy kis bőrkeményedés lett, mára azonban, kb. 4 hét után, még az is eltűnt. Egyre jobb barátságban vagyok a homoktövis olajjal, barátkozzatok vele Ti is!

Ajánlaja cikkünket ismerőseinek