Frissesség és fiatalság

A Vitae magazin 2013/6 számában jelent meg egy írás a Maytenus ilicifolia teáról, s a főcím úgy hirdette ezt a növényt, mint a frissesség és fiatalság forrását. Bevallom, hogy azért akadt meg a szemem az íráson, hogy én is a szkeptikusok társaságát bővítsem. Hiába bizonyított számomra már annyi tea, hiába biztatok másokat, hogy a legnagyobb problémákra is van biztosan egy tea, ami átsegíti a szervezetet a mélyponton, mégsem hittem azt, hogy egy egyszerű növény, amiről ezen a kontinensen még csak nem is hallottunk, ennyi mindent tudhat.

Aztán egyszer csak eljött az ideje, hogy saját magam részére is a Maytenus tea használatát javasoltam. Napi 1,5 liter fogyasztását írtam elő. Az első zacskó, amikor elfogyott, éppen le akartam cserélni valami másra, de a fodrászom azt mondta, hogy most már biztos abban, hogy nem optikai csalódása van. Ahogy nő az új hajam, a korábbiakkal ellentétben most az eredeti színében nő vissza, és nem az ősz hajszálak szaporodnak. Na hát, ha ez így van, akkor dehogyis hagyom abba, kitartó leszek! S az elhatározást tettek követték. Most is napi 1,5 litert iszom, és holnap fogy el a második zacskó tea. A hajam visszaszíneződése nem állt le, de újabb fejlemények is vannak. Az utolsó menstruációm olyan volt, mintha megint 16 éves lennék. Már egy héttel előtte feszült a mellem, sajgott a derekam, aztán a 2. és 3. napon bőséges vérzéssel tisztult a szervezetem. Viszont nem lett több hely a melltartómban, s ezt mások is észrevették. A kozmetikusom rácsodálkozott, és kikérdezett, hogy mit csináltam, mert határozottan teltebbek az idomaim. Korábban felajánlott egy olyan kezelést, ami képes ilyen eredményt produkálni, ezért különösen kíváncsi volt a receptre. Elmeséltem neki a teázós sztorimat. Nem mondta, de abban teljesen biztos vagyok, hogy az én módszerem olcsóbb, és tartósabb az eredménye. Aztán pár nap múlva úgy alakult, hogy a lányommal váltottuk egymást a fürdőszobában. Ő már a fogát mosta, én meg készülődtem zuhanyozni. Neked mekkora melleid vannak? – kérdezte csodálkozva. Újra elmeséltem a Maytenus történetét, a gyerek pedig rögtön le is adta a rendelést: ez nekem kell! A történethez az is hozzá tartozik, hogy meglátogattuk édesapámat, akinek szintén a Maytenust javasoltam korábban a csontritkulására. Most tart az első zacskó vége felé, s szintén napi 1,5 litert iszik. A felesége minden reggel megfőzi neki, és megitatja vele a nap folyamán. Én úgy láttam, hogy javult a csontok állapota, de a haján is észrevettem a változást. Színesedett. A felesége is megerősített ebben. S ami a vicces, hogy középen már rég kopasz volt, de most tele van pihékkel, s a korábban tar területet újra nyírni kell. Vagyis azt gondolom, hogy az újságcikk kijelentése egyáltalán nem volt túlzó, nekünk legalábbis már bizonyított ez a tea.

Amikor tesztelek valakinek személyre szabottan, akkor a teáknál azt is megnézem, hogy mennyi vízbe milyen mennyiségű teafüvet kell tenni. Nem mindenkinek jó az általános adagolás. Maytenusnál az a tapasztalatom, hogy az 1 liter vízhez 1 púpos teáskanál fű kell, a másfél literhez pedig 2 normál teáskanálnyi. Nem több. Zománcos lábosban főzöm, hogy fémmel ne érintkezzen. Vízforralóban felforralom a vizet, így gyorsabban zajlik a reggeli művelet. Drogériában vettem teafilter zacskót, ebbe teszem a füvet, és nem hajtom takarékra a lángot, mert akkor több kell, mint 3 perc. Közepes tűzön, állandó gyöngyözéssel főzöm 3 percig. Nem tovább. Sokan panaszkodnak, hogy több lett a gyomorsavuk, amióta teáznak, lehet-e ez a tea mellékhatása. Nem, ez tipikusan akkor fordul elő, amikor túlfőzik a teát, és a csersav is kifő belőle. A Maytenus, ha jól főzzük, akkor pontosan olyan színű lesz, mint a zacskóján a címke. A filtert kidobom, nem vacakolok a szűrögetéssel, és már fogyasztható is. Én nagyon könnyen megszoktam ezt a bársonyos ízt. Egy zacskóval, napi másfél liter mennyiséggel számolva majdnem 2 hónapig elég, vagyis nagyon kiadós. Nagyszerű dolog, hogy ilyen természetes módon is támogathatjuk a szervezetünk működését, s az is dicséretes, hogy mind több ember próbál ki természetes módszereket egészsége megőrzésére. Természetgyógyászból is jóval több van, mint 10 évvel ezelőtt. Sőt, most már versenyezni is lehet az év természetgyógyásza címért. A Natursziget internetes magazin (www.natursziget.com) oldal hirdette meg ezt a szavazást. Sok ismerős név van a cím várományosai között, s büszke vagyok arra, hogy én is köztük lehetek. Ezúton köszönöm mindenkinek, aki megtisztelt a szavazatával!

Ajánlaja cikkünket ismerőseinek